Húsvétra való tekintettel a hétvégi menü mellé répás süteményt készítettem desszertként. Természetesen a sonka, torma, kalács megvolt, de valami ebéd utáni finomságra is vágtam.
A muffin egy egyszerű sütemény, nagyon nehéz elrontani és viszonylag gyorsan kész is van.
A répa magában nagyon intenzív ízt kölcsönzött volna a muffinnak, így az almát választottam kísérőnek, amiből a muffin tetejére hab is készült.
Hozzávalók (12 darabhoz)
Tésztához:
15 dkg alma
15 dkg sárgarépa
5 dkg vaj
15 dkg cukor
15 dkg liszt
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás + 1 tojás sárgája
1 kiskanál sütőpor
2-3 evőkanál tej
Almahab:
1 tojásfehérje
5 dkg alma
2-3 dkg porcukor
Akkor kezdjünk is neki :-). A vajat megolvasztottam és egy tálba raktam, a cukorral és a vaníliáscukorral, ezt összekevertem, majd hozzáadtam 1 egész tojást és 1 tojásnak a sárgáját (a fehérjét félretettem az almahabhoz). A tálba öntöttem még a lisztet és a sütőport is, majd az egészet jól összekevertem. A tészta nagyon sűrű lett, így fellazítottam 2-3 kanál tejjel. A tésztát félretettem, a sütőt bekapcsoltam 180-an fokra és előkészítettem egy muffin-sütőformát, amibe muffin-papírokat helyeztem. A meghámozott almát és répát lereszeltem a reszelő kislyukú részén egy másik tálba. Az almás-répás pépet a tésztába kevertem, majd a muffin-papírokba kanalaztam őket. A 180 fokos sütőbe raktam a muffinokat 15 percre. Míg a muffinok sülnek a habhoz az almát pépesre reszeltem, a tojásfehérjét elektromos habverővel kemény habbá vertem, úgy hogy közben a porcukrot hozzákevertem, majd a habba óvatosan belekevertem az almapépet.
Miután a muffinok már 15 percet sültek a sütőben, kivettem őket és a habot rájuk kanalaztam, majd visszaraktam még 10 percre a sütőbe, hogy készre süljenek. Ne aggódjatok, a tojásfehérje hab meg fog kicsit pirulni.
Mikor kicsit kihűltek a muffinok, már meg is kóstolhatjuk. Nem az a hagyományos Húsvéti sütemény, de egy kis újítás sosem árt.
Jó étvágyat hozzá!